Esencjonalny i aromatyczny bulion mięsny to baza wielu zup i sosów. Przygotowanie wywaru na mięsie jest banalnie proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości – im dłużej gotowany, tym bardziej intensywny i pyszny.
Bulion do zupy - składniki
- 2,5 litra wody
- 1 skrzydło z indyka (około 450-500g)
- 400 g żeberek wieprzowych
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pół selera
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Jak zrobić wywar mięsny?
- Do dużego garnka wlej 3 litry wody.
- Dodaj umyte skrzydło i żeberka.
- Do garnka dodaj również obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
- Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar.
- Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 2 godziny.
- Po upływie tego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka. Bulion na zupę gotowy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz