sobota, 12 stycznia 2019

Bulion mięsny – baza do zup i sosów

Esencjonalny i aromatyczny bulion mięsny to baza wielu zup i sosów. Przygotowanie wywaru na mięsie jest banalnie proste, choć wymaga odrobinę cierpliwości – im dłużej gotowany, tym bardziej intensywny i pyszny. 


Bulion do zupy - składniki

  • 2,5 litra wody
  • 1 skrzydło z indyka (około 450-500g)
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Jak zrobić wywar mięsny?

  • Do dużego garnka wlej 3 litry wody.
  • Dodaj umyte skrzydło i żeberka.
  • Do garnka dodaj również obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
  • Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar.
  • Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka. Bulion na zupę gotowy!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz