środa, stycznia 30, 2019

Chleb z ziemniakami

Lekko chrupiąca skórka, miękki środek i delikatność to cechy charakterystyczne domowego chleba z ziemniakami. Tak, z ziemniakami, których w ogóle w chlebie nie czuć, a które nadają mu wilgotności i ładnego koloru. Ciekawym dodatkiem wzbogacającym smak chleba z ziemniakami jest prażony słonecznik. To zdecydowanie jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o domowe pieczywo. Prosto, tanio i pysznie! Musisz spróbować. :)

chleb z ziemniakami

domowy chleb

Domowy chleb z ziemniakami - składniki:

  • 650 g + 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
  • 250 g ugotowanych, ugniecionych i ostudzonych ziemniaków
  • 150 g pestek słonecznika
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo: ulubione ziarenka do posypania chleba (ja postawiłam na mieszankę pestek dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego)

Jak zrobić chleb z ziemniakami?

  • 150 g pestek słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia, następnie przełóż je do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Nie zostawiaj pestek na patelni, ponieważ się przypalą .
  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj szklankę wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i ostudzony słonecznik. Zrób w mące zagłębienie i dodawaj kolejno: oliwę z oliwek, ziemniaki, wyrośnięty rozczyn i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Ciasto wyrabiaj około 5 minut.
  • Dwie keksówki (małą i dużą) wysmaruj olejem i obsyp mąką.
  • Do form włóż ciasto, równomiernie je w nich rozkładając. Keksówki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potrwa to mniej więcej 40-50 minut.
  • Posmaruj wierzch chleba niewielką ilością wody i posyp wybranymi przez siebie ziarenkami.
  • Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 25-30 minut.
Smacznego!
chleb ziemniaczany

chleb z dodatkiem ziemniaków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger