Minimum składników, maksimum smaku - tak w prostych słowach można opisać drobiowe roladki ze szpinakiem i pieczarkami. I choć ich przygotowanie może wydawać się pracochłonne i czasochłonne - to tylko pozory. Kotlety ze szpinakiem i pieczarkami są sycące, soczyste, po prostu pyszne. Choć trzeba przyznać, że mają jedną wadę (o ile można to uznać za wadę ;)) - w mig znikają z talerza!
Koperty ze szpinakiem i pieczarkami - składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 450 g mrożonego szpinaku
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- do panierki: jajka, bułka tarta, mąka
Jak zrobić kotlety drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami?
- Na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów wyjmij szpinak z zamrażarki.
- Oczyść piersi z kurczaka. Każdy filet przekrój wzdłuż na dwie części i delikatnie rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. Na czas przygotowywania farszu, filety włóż do lodówki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Umyj pieczarki i pokrój w półplasterki.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż około 3 minut.
- Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania z nich wody.
- Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez około 5-7 minut.
- Zawartość patelni przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj ser i wymieszaj. Ser powinien się dobrze rozpuścić w szpinakowym farszu.
- Odstaw farsz do lekkiego wystudzenia.
- Na każdym płacie mięsa kładź farsz i składaj na pół, tworząc kopertę.
- Kotlety panieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju, do ładnego zezłocenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz