niedziela, 20 stycznia 2019

Koperty drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Minimum składników, maksimum smaku - tak w prostych słowach można opisać drobiowe roladki ze szpinakiem i pieczarkami. I choć ich przygotowanie może wydawać się pracochłonne i czasochłonne - to tylko pozory. Kotlety ze szpinakiem i pieczarkami są sycące, soczyste, po prostu pyszne. Choć trzeba przyznać, że mają jedną wadę (o ile można to uznać za wadę ;)) - w mig znikają z talerza!

kotlety drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

Koperty ze szpinakiem i pieczarkami - składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do panierki: jajka, bułka tarta, mąka


Jak zrobić kotlety drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami?

  • Na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów wyjmij szpinak z zamrażarki.
  • Oczyść piersi z kurczaka. Każdy filet przekrój wzdłuż na dwie części i delikatnie rozbij tłuczkiem. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. Na czas przygotowywania farszu, filety włóż do lodówki.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Umyj pieczarki i pokrój w półplasterki.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż około 3 minut.
  • Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania z nich wody.
  • Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez około 5-7 minut.
  • Zawartość patelni przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj ser i wymieszaj. Ser powinien się dobrze rozpuścić w szpinakowym farszu.
  • Odstaw farsz do lekkiego wystudzenia.
  • Na każdym płacie mięsa kładź farsz i składaj na pół, tworząc kopertę.
  • Kotlety panieruj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju, do ładnego zezłocenia.
Smacznego!
koperty z farszem szpinakowo-pieczarkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz