wtorek, 15 stycznia 2019

Kotlety jajeczne

Pyszne kotleciki z ugotowanych na twardo i rozdrobnionych jajek z dodatkiem bułki tartej i koperku to szybka i tania propozycja na bezmięsny obiad. Gwarantuję, że to pyszne danie wegetariańskie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kotlety z jajek wyśmienicie smakują solo, jednak jeśli chcesz możesz je podać z ulubionym sosem lub ziemniakami i surówką. Są równie pyszne na ciepło, jak i na zimno. 

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne - składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe duże jajko lub 2 małe
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia wegetariańskich kotlecików
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z jajka?

  • Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij przy pomocy widelca.
  • Do ugniecionych jajek dodaj surowe jajko, bułkę tartą, koperek i przyprawy. 
  • Masę wymieszaj, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Z przygotowanej masy uformuj niewielkiej wielkości kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni - do zarumienienia. 
Smacznego!

kotlety z jajek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz