Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie to pyszny pomysł na szybki obiad. Jedyne, co trzeba zrobić, to przyrządzić marynatę, włożyć do niej kurczaka i całość wstawić do piekarnika. Prawda, że proste? Warto pokusić się o przygotowanie tego dania, w szczególności, że mięso po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Tak przyrządzony kurczak świetnie smakuje w towarzystwie domowych frytek i surówki.
- 12 pałek z kurczaka
- 12 łyżek pikantnego ketchupu
- 6 łyżek majonezu
- 6 ząbków czosnku
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, ulubiona przyprawa do kurczaka
Jak zrobić kurczaka w majonezie i ketchupie?
- Pałki umyj i osusz.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Ketchup wymieszaj z majonezem, czosnkiem i przyprawami.
- Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą - powinno być nią całkowicie pokryte.
- Kurczaka wstaw na godzinę do lodówki.
- Pałki przełóż do naczynia żaroodpornego lub blachę z piekarnika. Pozostałą marynatą - polej kurczaka.
- Mięso przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
- Po tym czasie zdejmij z kurczaka folię i piecz jeszcze przez 20 minut - do ładnego zarumienienia skórki.
Smacznego!
Polecam jest przepyszny.👍
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakowało. :)
Usuń