środa, 16 stycznia 2019

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie

Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie to pyszny pomysł na szybki obiad. Jedyne, co trzeba zrobić, to przyrządzić marynatę, włożyć do niej kurczaka i całość wstawić do piekarnika. Prawda, że proste? Warto pokusić się o przygotowanie tego dania, w szczególności, że mięso po upieczeniu jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Tak przyrządzony kurczak świetnie smakuje w towarzystwie domowych frytek i surówki.

kurczak pieczony w majonezie i ketchupie


Kurczak pieczony w ketchupie i majonezie - składniki

  • 12 pałek z kurczaka
  • 12 łyżek pikantnego ketchupu
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, ulubiona przyprawa do kurczaka


Jak zrobić kurczaka w majonezie i ketchupie?

  • Pałki umyj i osusz.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Ketchup wymieszaj z majonezem, czosnkiem i przyprawami.
  • Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą - powinno być nią całkowicie pokryte.
  • Kurczaka wstaw na godzinę do lodówki.
  • Pałki przełóż do naczynia żaroodpornego lub blachę z piekarnika. Pozostałą marynatą - polej kurczaka.
  • Mięso przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
  • Po tym czasie zdejmij z kurczaka folię i piecz jeszcze przez 20 minut - do ładnego zarumienienia skórki.
Smacznego!

pałki z kurczaka w marynacie majonezowo-ketchupowej

2 komentarze: