Niezwykle sycące i apetyczne, z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera - roladki drobiowe z ryżem to idealny pomysł na obiad, któremu nikt się nie oprze. Prostota składników i szybkość przygotowania to główne cechy, a zarazem zalety tego dania.
Kotlety drobiowe z ryżem i serem - składniki
- 1 kg filetów z piersi kurczaka (około 4 pojedyncze filety)
- 1 szklanka ryżu
- 3 jajka
- 200 g sera żółtego
- przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, czosnek suszony, ulubiona przyprawa do kurczaka
- bułka tarta
- olej
Jak zrobić roladki z ryżem i serem?
- W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, zostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie odkryj garnek i pozostaw ryż do ostudzenia.
- Filety oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa, razem z ugotowanym i ostudzonym ryżem.
- Do zmielonej masy dodaj jajka i przyprawy. Dokładnie wyrób.
- Ser pokrój na kawałki.
- Następnie formuj masę w dłoniach i kładź po kawałku żółtego sera. Całość zlepiaj na kształt roladki.
- Roladki obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Czy ta pierś z kurczaka ma być ugotowana najpierw?
OdpowiedzUsuńNie. Mielimy surową pierś z kurczaka z ugotowanym ryżem. :)
Usuń