Miękkie, lekkie i słodkie muffinki z dużą ilością cynamonu, które prosto i bardzo szybko się przygotowuje. Wystarczy jedynie połączyć ze sobą składniki suche z mokrymi, wrzucić do piekarnika i już! Świetnym dopełnieniem tych małych słodkości jest przyjemnie chrupiąca pod zębami cukrowa posypka. No i ten zapach unoszący się w trakcie ich pieczenia... ;)
Muffinki cynamonowe - składniki
(przepis na 12 niewielkich muffinek)
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
Cukrowa posypka - składniki
- około 4 łyżek masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić cynamonowe muffinki?
- Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wsyp wszystkie składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wymieszaj
- Do drugiej miski wbij jajka, dolej mleko i olej. Wymieszaj.
- Do składników suchych, dodaj mokre i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
- Przygotowaną masę przełóż do foremek na muffinki, każdą wypełniając do 3/4 wysokości.
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
- Po upieczeniu, przełóż muffinki na kratkę, by ostygły.
- Przygotuj cukrową posypkę. Masło rozpuść w rondelku, a cukier i cynamon dodaj do miseczki i wymieszaj.
- Lekko wystudzone muffinki obtaczaj najpierw w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem.
Smacznego!
Muffiny to zawsze idealny pomysł na szybką przekąskę do kawy, szybkie i proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak! Zawsze dobrze smakują i można je zrobić na wiele różnych sposobów. ;)
Usuń