wtorek, 22 stycznia 2019

Muffinki cynamonowe z cukrową posypką

Miękkie, lekkie i słodkie muffinki z dużą ilością cynamonu, które prosto i bardzo szybko się przygotowuje. Wystarczy jedynie połączyć ze sobą składniki suche z mokrymi, wrzucić do piekarnika i już! Świetnym dopełnieniem tych małych słodkości jest przyjemnie chrupiąca pod zębami cukrowa posypka. No i ten zapach unoszący się w trakcie ich pieczenia... ;)

muffinki cynamonowe

cynamonowe muffinki

Muffinki cynamonowe - składniki

(przepis na 12 niewielkich muffinek)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Cukrowa posypka - składniki

  • około 4 łyżek masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić cynamonowe muffinki?

  • Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wsyp wszystkie składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wymieszaj
  • Do drugiej miski wbij jajka, dolej mleko i olej. Wymieszaj.
  • Do składników suchych, dodaj mokre i krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Przygotowaną masę przełóż do foremek na muffinki, każdą wypełniając do 3/4 wysokości.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu, przełóż muffinki na kratkę, by ostygły.
  • Przygotuj cukrową posypkę. Masło rozpuść w rondelku, a cukier i cynamon dodaj do miseczki i wymieszaj. 
  • Lekko wystudzone muffinki obtaczaj najpierw w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem.
Smacznego!
muffinki cynamonowe z cukrową posypką

2 komentarze:

  1. Muffiny to zawsze idealny pomysł na szybką przekąskę do kawy, szybkie i proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak! Zawsze dobrze smakują i można je zrobić na wiele różnych sposobów. ;)

      Usuń