Pyszne, pieczone kąski kurczaka w śmietanowo-majonezowym cieście, panierowane w płatkach kukurydzianych to idealny pomysł na prosty i szybki obiad, kolację czy przekąskę na imprezę. Nie znam osoby, która oparłaby się tak przyrządzonemu kurczakowi w niesamowicie chrupiącej panierce. Danie wyśmienicie smakuje w połączeniu z domowymi frytkami i sosem czosnkowym. Skuś się i Ty! Gwarantuję, że nie pożałujesz. ;)
Kąski kurczaka z piekarnika - składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- 1,5 łyżki majonezu
- 2 płaskie łyżki mąki
- przyprawy: czosnek suszony, złocista przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
- pokruszone płatki kukurydziane
Jak zrobić kurczaka w płatkach kukurydzianych?
- Filety oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
- Do miski wlej śmietankę, dodaj majonez, mąkę i przyprawy, i wszystko wymieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi.
- Do ciasta dodaj kurczaka i dokładnie wymieszaj tak, by każdy kąsek był dobrze nim pokryty.
- Kawałki filetów panieruj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch kąsków posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
- Blachę z kurczakiem wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Jeśli masz taką możliwość, na ostatnie 10 minut pieczenia włącz w piekarniku funkcję grill, wówczas kotlety z kurczaka świetnie się przyrumienią, a panierka będzie mocno chrupiąca.
Smacznego!
Moje porady:
- Kąski kurczaka zamiast w płatkach, możesz obtoczyć w bułce tartej lub w panierce mieszanej - pół na pół bułki tartej i płatków kukurydzianych.
- Kotlecików z kurczaka nie musisz piec. Jeśli chcesz, możesz je usmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz