Domowy, wspaniale pachnący, puszysty w środku i chrupiący z zewnątrz chleb pieczony na drożdżach i kefirze. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste - wystarczy, że wszystkie składniki włożysz do dużej miski i zagnieciesz ciasto. Skuś się, a na pewno nie pożałujesz!
Chleb na kefirze - składniki
- 800 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g drożdży
- 500 ml kefiru
- 50 g słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić pszenny chleb na kefirze?
- Na minimum 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia chleba, wyjmij z lodówki kefir - musi osiągnąć temperaturę pokojową.
- Słonecznik, siemię lniane i sezam umieść w miseczce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut, a następnie dobrze odcedź na sitku. Dzięki temu ziarenka napęcznieją i lepiej zwiążą się z mieszanką chlebową.
- Do dużej miski wsyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i dodaj kolejno rozkruszone w palcach drożdże, kefir i sól.
- Ciasto na chleb wyrabiaj przez 10 minut.
- Wyrobione ciasto przykryj ścierką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie przełóż ciasto do dużej keksówki lub dwóch małych. Formę wysmaruj wcześniej oliwą lub masłem i oprósz mąką.
- Przełożone do keksówki ciasto znowu odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
- Do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, wstaw formę z ciastem chlebowym i piecz przez około 45-50 minut.
- Gotowy chleb dobrze wystudź przed spożyciem - oczywiście, jeśli dasz radę tyle wytrzymać i nie skusisz się na skubnięcie jeszcze ciepłego bochenka ;).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz