Idealnie upieczony, miękki, bardzo soczysty i wilgotny schab w soli peklowej i aromatycznych przyprawach to pomysł na pyszną domową wędlinę. Dodatek soli peklowej sprawia, że schab po upieczeniu ma piękny różowy kolor. Naprawdę polecam spróbować! ;)
Schab pieczony w soli peklowej i ziołach - składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli peklowej
- 2,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki cząbru
- 0,5 szklanki wody
Jak przygotować schab pieczony w ziołach?
- Przygotowanie schabu rozpocznij od przyrządzenia marynaty.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij prze praskę.
- Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, dodaj czosnek i rozcieraj całość w dłoniach, do momentu, aż zawartość miseczki stanie się wilgotna.
- Schab oczyść i osusz. Mięso dokładnie natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką.
- Schab z przyprawami przełóż do naczynia żaaroodpornego, przykryj pokrywką i marynuj w lodówce przez 48 godzin
- Schab wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
- Do naczynia wlej wodę, przykryj je pokrywką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 30 minut - do ładnego zarumienienia mięsa.
Smacznego!
Pomysł na schab pieczony w ziołach i soli peklowej pochodzi ze strony Przyślij Przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz