Gęsta, pyszna zupa brokułowa z dynią o pięknym pomarańczowo-zielonym kolorze świetnie rozgrzeje i nasyci każdego. To idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.
Zupa brokułowa z dynią - składniki:
- 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g dyni
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła
- 800 g ziemniaków
- 1 brokuł
- 100 g śmietany 18 %
- 100 g serka topionego śmietankowego
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Jak zrobić zupę brokułowo-dyniową?
- Cebulę drobno posiekaj.
- Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Możesz też użyć dyni mrożonej.
- Brokuła umyj, odkrój różyczki oraz ładne, zielone łodygi i pokrój je na plasterki. Możesz również użyć mrożonego brokuła.
- Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w niewielką kostkę.
- W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę.
- Dodaj dynię i ziemniaki, podsmażaj przez 3 minuty.
- Dodaj masło i marchewkę, znowu podsmażaj przez 3 minuty.
- Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj warzywa do miękkości, około 15-20 minut.
- Do zupy dodaj brokuła i gotuj przez 5-7 minut, tym razem bez pokrywki.
- Przypraw zupę solą, pieprzem i czosnkiem.
- Do miseczki przełóż śmietanę i serek topiony, i dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy rózgi. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy w celu zahartowania i wymieszaj. Śmietanę z serkiem stopniowo i powoli dodawaj do zupy, cały czas ją mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz