poniedziałek, 14 stycznia 2019

Zupa brokułowa z dynią

Gęsta, pyszna zupa brokułowa z dynią o pięknym pomarańczowo-zielonym kolorze świetnie rozgrzeje i nasyci każdego. To idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.



Zupa brokułowa z dynią - składniki:

  • 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g dyni
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 800 g ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 100 g śmietany 18 %
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Jak zrobić zupę brokułowo-dyniową?

  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Możesz też użyć dyni mrożonej.
  • Brokuła umyj, odkrój różyczki oraz ładne, zielone łodygi i pokrój je na plasterki. Możesz również użyć mrożonego brokuła.
  • Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w niewielką kostkę.
  • W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę.
  • Dodaj dynię i ziemniaki, podsmażaj przez 3 minuty.
  • Dodaj masło i marchewkę, znowu podsmażaj przez 3 minuty.
  • Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek i gotuj warzywa do miękkości, około 15-20 minut.
  • Do zupy dodaj brokuła i gotuj przez 5-7 minut, tym razem bez pokrywki.
  • Przypraw zupę solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Do miseczki przełóż śmietanę i serek topiony, i dokładnie ze sobą połącz, najlepiej przy pomocy rózgi. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy w celu zahartowania i wymieszaj. Śmietanę z serkiem stopniowo i powoli dodawaj do zupy, cały czas ją mieszając.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz