To małe i nieco zapomniane warzywo, jakim jest brukselka, stanowi bogactwo wielu cennych witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie masz pomysłu na przemycenie tego warzywa do swojego jadłospisu? Ugotuj smaczną, prostą i tanią zupę brukselkową!
Zupa ze świeżej brukselki - składniki
- 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
- 500 g brukselki
- 800 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 200 g śmietany 18%
- świeży koperek
- przyprawy: sól i pieprz
Jak ugotować zupę z brukselki?
- Obierz cebule i drobno je posiekaj.
- Dokładnie umyj i oczyść brukselki.
- Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
- Do cebuli dodaj marchewkę i cały czas mieszając, smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 5 minut.
- Do garnka dodaj ziemniaki i brukselki. Gotuj przez około 15-20 minut - do miękkości warzyw.
- Zahartuj śmietanę, wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy.
- Zestaw garnek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając zupę, wlewaj do niej śmietanę.
- Do zupy dodaj świeży, pokrojony koperek i przypraw solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz