czwartek, 17 stycznia 2019

Zupa brukselkowa

To małe i nieco zapomniane warzywo, jakim jest brukselka, stanowi bogactwo wielu cennych witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie masz pomysłu na przemycenie tego warzywa do swojego jadłospisu? Ugotuj smaczną, prostą i tanią zupę brukselkową!

zupa brukselkowa


Zupa ze świeżej brukselki - składniki

  • 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 500 g brukselki
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18%
  • świeży koperek
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak ugotować zupę z brukselki?

  • Obierz cebule i drobno je posiekaj.
  • Dokładnie umyj i oczyść brukselki.
  • Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  • Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  • Do cebuli dodaj marchewkę i cały czas mieszając, smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 5 minut.
  • Do garnka dodaj ziemniaki i brukselki. Gotuj przez około 15-20 minut - do miękkości warzyw. 
  • Zahartuj śmietanę, wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy. 
  • Zestaw garnek z ognia i stopniowo, cały czas mieszając zupę, wlewaj do niej śmietanę.
  • Do zupy dodaj świeży, pokrojony koperek i przypraw solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz