Zupa pomidorowa z odrobiną nowoczesności, bo z mlekiem kokosowym i cynamonem. Tak, cynamonem, który nadaje pomidorowej zupie niesamowitego aromatu oraz świetnie wydobywa smak pomidorów. Mocno pomidorowa, jednocześnie słodka i pikantna – ta zupa jest naprawdę pyszna! Musisz spróbować i Ty. :)
Pomidorówka - składniki:
- 2,5 litra bulionu mięsnego ((przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
- 2 cebule
- biała część pora
- 3 marchewki
- 2 puszki pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 ml mleka kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, cynamon
- oliwa z oliwek i masło
Jak zrobić zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i cynamonem?
- Cebule obierz i drobno posiekaj.
- Umyj pora i pokrój go na talarki.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po ugotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem.
- W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masła, wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj pora i smaż przez 3 minuty.
- Jeśli używasz surowych marchewek, dodaj je do garnka. Smaż przez 2 minuty.
- Dorzuć pomidory w puszce, przecier pomidorowy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut.
- Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 20 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i marchewki, jeśli zdecydujesz się na dodanie tych ugotowanych, pozostałych z bulionu.
- Dodaj sól, pieprz, obie papryki i cynamon do smaku.
- Zupa doskonale smakuje w połączeniu z makaronem lub ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz