czwartek, 24 stycznia 2019

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i cynamonem

Zupa pomidorowa z odrobiną nowoczesności, bo z mlekiem kokosowym i cynamonem. Tak, cynamonem, który nadaje pomidorowej zupie niesamowitego aromatu oraz świetnie wydobywa smak pomidorów. Mocno pomidorowa, jednocześnie słodka i pikantna – ta zupa jest naprawdę pyszna! Musisz spróbować i Ty. :)

zupa pomidorowa

Pomidorówka - składniki:

  • 2,5 litra bulionu mięsnego ((przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 puszki pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, cynamon
  • oliwa z oliwek i masło

Jak zrobić zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i cynamonem?

  • Cebule obierz i drobno posiekaj.
  • Umyj pora i pokrój go na talarki.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po ugotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem.
  • W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masła, wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj pora i smaż przez 3 minuty.
  • Jeśli używasz surowych marchewek, dodaj je do garnka. Smaż przez 2 minuty.
  • Dorzuć pomidory w puszce, przecier pomidorowy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj i smaż przez około 5 minut.
  • Zawartość garnka zalej gorącym bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 20 minut.
  • Dodaj mleko kokosowe i marchewki, jeśli zdecydujesz się na dodanie tych ugotowanych, pozostałych z bulionu.
  • Dodaj sól, pieprz, obie papryki i cynamon do smaku.
  • Zupa doskonale smakuje w połączeniu z makaronem lub ryżem jaśminowym.
Smacznego!
pomidorówka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz