czwartek, lutego 28, 2019

Placuszki z malinami i czekoladą

Placuszki z malinami i czekoladą

Długo by można się rozwodzić nad smakiem tych placuszków, ale lepiej od razu pędzić do kuchni i zabrać się za ich przygotowanie, by samemu przekonać się jak wyśmienicie smakują. Zresztą składniki mówią same za siebie - kwaśne maliny i słodka czekolada to jedno z pyszniejszych połączeń. Doskonałe na śniadanie, na kolację, na deser czy przekąskę. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. :)


placuszki z malinami i czekoladą

placuszki z czekoladą i malinami

Placuszki z malinami i czekoladą - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placuszki z malinami i czekoladą?

  • Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, dodaj jajka i mleko. Wszystkie składniki krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj czekoladę. Ciasto dokładnie wymieszaj.
  • Maliny dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  • Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, formując placuszki. Placuszki smaż z obu stron do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
placuszki z malinami i mleczną czekoladą
placuszki z mleczną czekoladą i malinami

środa, lutego 27, 2019

Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Jeśli masz dość tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka i zwykłych mielonych, zrób roladki z kurczaka faszerowane mielonym, to naprawdę bardzo udane i smakowite połączenie. Roladki panierowałam w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, co dodatkowo wzbogaciło ich smak. Polecam :)

roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym





roladki z kurczaka z mięsem mielonym

Roladki z kurczaka z mięsem mielonym - składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (około 1 kilogram)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, rozmaryn, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: płatki kukurydziane i olej do smażenia

Jak zrobić roladki z kurczaka z mięsem mielonym?

  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, paprykę słodką, suszony czosnek, tymianek i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Każdego fileta oczyść i rozetnij wzdłuż, nie przecinając go jednak do końca. 
  • Filety rozbij tłuczkiem, formując kształt kwadrata. Mięso oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Na rozbitych filetach rozłóż mięso mielone i formuj roladki. Mięso staraj się ciasno zwijać.
  • Roztrzep 3 jajka.
  • Przy pomocy wałka do ciasta lub blendera, rozdrobnij płatki kukurydziane. 
  • Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki na dość niskiej mocy palnika, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
kotlety z kurczaka z mielonym

środa, lutego 27, 2019

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb na drożdżach na bazie mąki pszennej i orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika. Domowy chleb pszenno-orkiszowy z przyjemnie chrupiącą skórką jest prosty w przygotowaniu i smakuje naprawdę wybornie. No i ten zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia... :)

chleb pszenno-orkiszowy

chleb z mąką orkiszową


Chleb pszenno-orkiszowy - składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g ziaren słonecznika 
  • dodatkowo: garść słonecznika do posypania na wierzch chleba


Jak zrobić chleb pszenno-orkiszowy?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, pół szklanki mleka i 1 łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp obie mąki, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek, sól, słonecznik i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe pół szklanki mleka.
  • Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw, na około 45 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyjmij z miski, krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut.
  • Po upływie tego czasu, posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami słonecznika.
  • Formę keksową z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  • Gotowy chleb wyjmij z blaszki i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!
chleb pszenno-orkiszowy ze słonecznikiem

wtorek, lutego 26, 2019

Focaccia z cebulą

Focaccia z cebulą

Pyszne drożdżowe ciasto, przesmażona cebulka i duża ilość aromatycznych przypraw to naprawdę smakowite połączenie. Ciasto na focaccię przygotowuje się tak samo, jak na pizzę, jednak jest ono grubsze i bardziej pulchne. Focaccia to świetny pomysł na sytą przekąskę. :)

focaccia z cebulą












Focaccia z cebulą - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Focaccia z cebulą - składniki na farsz:

  • 0,5 kg cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka ostra, papryka słodka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić focaccię z cebulą?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1/3 szklanki wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę, sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę.
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut, do wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do miękkości. Przesmażoną cebulę odstaw do ostygnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm. Nałóż cebulę i oprósz ją solą, pieprzem i ziołami.
  • Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
Smacznego!
chlebek z cebulą


poniedziałek, lutego 25, 2019

Siekane kotlety drobiowe z brokułem pieczone w piekarniku

Siekane kotlety drobiowe z brokułem pieczone w piekarniku

Drobiowe kotlety siekane z brokułem z dodatkiem żółtego sera, czosnku i musztardy to rodzaj mięsnych placuszków, które doskonale sprawdzą się w roli obiadu czy kolacji. Kotlety z kurczakiem i brokułem są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Warto spróbować. :)

siekane kotlety drobiowe z brokułem











Siekane kotlety drobiowe z brokułem - składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 brokuł
  • 125 g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z brokułem?

  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru. Na wrzątek wrzuć różyczki brokuła i gotuj około 6 -7 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Brokuła odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój go na niewielkie kawałki.
  • Piersi oczyść i pokrój w niewielką kostkę. 
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Do miski wbij jajka, dodaj czosnek, mąkę ziemniaczaną, musztardę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
  • Do masy jajecznej dodaj pokrojone piersi z kurczaka, brokuła i ser. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka posmaruj ją niewielką ilością oleju.
  • Na blachę nakładaj łyżką porcje ciasta, formując niewielkie kotleciki. 
  • Blachę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie, przekręć kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

czwartek, lutego 21, 2019

Kostka jogurtowo-truskawkowa

Kostka jogurtowo-truskawkowa

Pyszny, lekki, orzeźwiający deser bez pieczenia z dodatkiem jogurtu truskawkowego, mleka zagęszczonego niesłodzonego i konfitury truskawkowej. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu ze względu na 2 warstwy, które muszą zastygnąć. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego i piankowego - przygotuj kostkę truskawkowo-jogurtową.

kostka jogurtowo-truskawkowa
ciasto truskawkowe

Składniki na spód:

  • około 20 sztuk herbatników kakaowych

Składniki na masę jogurtową:

  • 1200 g jogurtu truskawkowego
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml wrzątku
  • 16 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 150 g konfitury truskawkowej
  • składniki na poncz: 3 łyżki wody wymieszanej z 0,5 łyżki soku z cytryny

Składniki na piankę:

  • 1 litr niesłodzonego mleka zagęszczonego (w temperaturze pokojowej!)
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 250 ml wrzątku

Składniki na wierzch:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g konfitury truskawkowej


Jak zrobić kostkę jogurtowo-truskawkową?

  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż herbatniki kakaowe.
  • Dwie i pół paczki galaretki oraz 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj, by żelatyna nie osadziła się na ściankach i dnie naczynia.
  • Jogurty przełóż do miski.
  • Do rozpuszczonych i ostudzonych galaretek dodaj 3 łyżki jogurtu i wymieszaj.
  • Galaretki jednym, szybkim ruchem przelej do miski z jogurtami i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach - tylko do połączenia się składników.
  • Jogurtową masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Będzie to trwało około 30 - 40 minut. 
  • Masę jogurtową wyłóż na herbatniki, wyrównaj ich powierzchnię i włóż do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Na warstwie jogurtowej ułóż podłużne biszkopty. 
  • Wolne miejsca między biszkoptami wypełnij konfiturą truskawkową.
  • Przy pomocy pędzelka, posmaruj wierzch biszkoptów ponczem.
  • Teraz zabierz się za przygotowanie pianki. Pozostałe 2,5 paczki galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj.
  • Mleko zagęszczone przelej do miski i spieniaj na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty.
  • Do ostudzonej galaretki dodaj 5 łyżek mleka zagęszczonego i wymieszaj.
  • Galaretkę przelej do miski ze spienionym mlekiem i zmiksuj do połączenia się składników.
  • Masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Będzie to trwało około godziny.
  • Piankę wyłóż na biszkopty. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
  • Piankę posmaruj cienką warstwą konfitury i posyp czekoladą startą na grubych oczkach tarki. 
Smacznego!
ciasto jogurtowo-truskawkowe
Pomysł na kostkę jogurtowo-truskawkową pochodzi ze strony zcukrempudrem.blogspot.com.

wtorek, lutego 19, 2019

Jabłka pod waniliową kruszonką

Jabłka pod waniliową kruszonką

Jeśli masz w domu nadmiar jabłek i ochotę na coś słodkiego, zrób jabłka pod kruszonką. Ten banalnie prosty w przygotowaniu deser jest naprawdę przepyszny. Duża ilość jabłek z dodatkiem cynamonu i waniliowa kruszonka to bardzo udane połączenie. Polecam! :)

jabłka pod kruszonką
jabłka pod waniliową kruszonką

Jabłka pod kruszonką - składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka pod kruszonką - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ziarenka wanilii lub aromat waniliowy


Jak zrobić jabłka pod kruszonką?

  • Deser rozpocznij od przygotowania kruszonki. 
  • Mąkę, cukier, masło i ziarenka wanilii lub aromat waniliowy umieść w miseczce i rozetrzyj w dłoniach. Składniki powinny dobrze się ze sobą połączyć i przypominać w swej strukturze mokry piasek. Na czas przygotowywania jabłek, kruszonkę włóż do lodówki.
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Każda ćwiartkę pokrój jeszcze na 4 części. Jabłka umieść w misce, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem. Jabłka z cynamonem rozłóż równomiernie w formie, ułóż rodzynki, a całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Formę z deserem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Smacznego!
jabłka z kruszonką

poniedziałek, lutego 18, 2019

Kotlety mielone z kaszą kuskus

Kotlety mielone z kaszą kuskus

To kolejna propozycja odmienionych mielonych. Tym razem do mięsa mielonego zdecydowałam się dodać kaszę kuskus i żółty ser. Dzięki tym dodatkom kotlety zyskują naprawdę ciekawy smak. Kotlety mielone z kaszą kuskus są pyszne i aromatyczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. :)

kotlety mielone z kuskus
mielone z kaszą kuskus

Kotlety mielone z kaszą kuskus - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 175-200 g kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kuskus?

  • Kaszę kuskus wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, zalej ją wrzątkiem tak, by woda była ponad kaszą około 0,5 cm. Odstaw na 5 minut do napęcznienia. Przemieszaj.
  • Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajka, cebulę, ser, musztardę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  • Z masy formuj okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia.

poniedziałek, lutego 18, 2019

Krem jarzynowy

Krem jarzynowy

Bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny krem jarzynowy z dużą ilością warzyw, który skutecznie rozgrzeje i nasyci na długi czas. Krem jest gęsty, aksamitny i delikatny w smaku. :)

zupa krem jarzynowa

Krem jarzynowy - składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 400 g ziemniaków
  • pół małego kalafiora lub 400 g mrożonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
  • dodatkowo do posypania: świeży koperek

Jak zrobić krem jarzynowy?

  • Oczyść skrzydło z indyka.
  • Marchewki i pietruszkę obierz i umyj.
  • Do garnka włóż skrzydło z indyka, marchewki i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Całość zalej wodą (około 1,5 litra) i gotuj przez około 30-35 minut.
  • Po tym czasie wyjmij z zupy skrzydło z indyka, warzywa i przyprawy. Mięso i warzywa odłóż na bok.
  • Pora umyj i pokrój na talarki.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć pora, smaż około 4 minut.
  • Dodaj ziemniaki i smaż około 3 minut.
  • Do gotującego się bulionu dodaj zawartość patelni oraz różyczki kalafiora. Gotuj około 15 minut. Jeśli chcesz, możesz odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji. 
  • Do zupy dodaj serek topiony, sól i pieprz oraz obrane mięso ze skrzydła indyka. Gotuj jeszcze przez około 8-10 minut. 
  • Dodaj ugotowane wcześniej marchewki i pietruszkę. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. 
  • Przed podaniem, posyp krem świeżym koperkiem.
Smacznego!
krem jarzynowy

niedziela, lutego 17, 2019

Gulasz po meksykańsku

Gulasz po meksykańsku

Gulasz meksykański z papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą i dużą ilością aromatycznych przypraw to świetny pomysł na pyszny i bardzo pożywny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, rozgrzewające i lekko pikantne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Polecam. :)

gulasz meksykański

Gulasz po meksykańsku - składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • pół szklanki wody
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, suszona kolendra, pieprz cayenne
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić gulasz po meksykańsku?

  • Mięso oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, a po chwili cebulę i ząbki czosnku.
  • Mięso z cebulą i czosnkiem smaż przez kilka minut, następnie przełóż je do garnka i dodaj pomidory w puszce, wodę i przyprawy. Gulasz duś kilkadziesiąt minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
  • Dodaj paprykę, gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. 
  • Dodaj ketchup, czerwoną fasolę i kukurydzę, gotuj jeszcze chwilę, aż sos stanie się gęsty, a mięso będzie całkowicie miękkie. 
  • Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dopraw gulasz do smaku.
Smacznego!
gulasz po meksykańsku

piątek, lutego 15, 2019

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo to prawdziwa gratka dla łasuchów! Czarno-biały, idealnie kremowy, rozpływający się w ustach sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem kremówki, serka mascarpone i Oreo, który doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Szybki i prosty w przygotowaniu, i bardzo smakowity. :)

sernik Oreo
sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik z Oreo - składniki na spód:

  • 200 g ciastek typu markizy
  • 110 g rozpuszczonego masła

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo - składniki na masę:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 180 g cukru pudru
  • 330 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g - 16 sztuk)
  • na wierzch: starta gorzka czekolada

Jak zrobić sernik Oreo?

  • Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą.
  • Markizy drobno rozkrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
  • Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy, dobrze dociśnij i odstaw do lodówki.
  • Żelatynę przełóż do miseczki, zalej 6-7 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
  • Ser wymieszaj z cukrem pudrem.
  • W międzyczasie rozpuść żelatynę. Uważaj jednak, by jej nie zagotować, ponieważ spowoduje to osłabienie, a nawet utratę żelujących właściwości.
  • Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Miksując masę serową, powoli i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • W osobnej misce ubij na sztywny krem mascarpone ze śmietaną kremówką. Delikatnie wmieszaj go do masy serowej.
  • Ciasteczka Oreo pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy sernikowej.
  • Powstałą masą wylej na ciasteczkowy spód.
  • Wierzch sernika posyp startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto włóż na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
sernik na zimno Oreo
sernik z ciasteczkami Oreo

czwartek, lutego 14, 2019

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej soczewicy, która rozgrzeje i nasyci każdego. To świetny pomysł na pożywny obiad, w szczególności w mroźny, chłodny dzień. Zdrowo i smacznie. :)

zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy - składniki:

  • 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka soczewicy
  • 800 g ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • natka pietruszki
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła


Jak zrobić zupę z ciecierzycy i czerwonej soczewicy?

  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Umyj pora i pokrój go na talarki.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć pora i smaż przez około 3 minuty.
  • Dodaj marchewki, pietruszkę i paprykę, smaż około 3-4 minut.
  • Dodaj ziemniaki, smaż kolejne 3 minuty.
  • Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Zawartość garnka zalej gorącym bulionem, dodaj czerwoną soczewicę i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut - do miękkości warzyw.
  • Do zupy dodaj ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj odrobinę kurkumy.
  • Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietanki, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlewaj do niej śmietankę.
  • Bezpośrednio przed podaniem, posyp zupę natką pietruszki.
Smacznego!
zupa z czerwoną soczewicą

środa, lutego 13, 2019

Kotlety rybne z warzywami

Kotlety rybne z warzywami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i pyszne kotlety z ryby z dodatkiem marchewki i pietruszki to świetny pomysł na obiad, w szczególności dla dzieci. Kotlety rybne w smaku przypominają odrobinę, tak lubiane przez dzieciaki paluszki rybne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Spróbujcie :)

kotlety rybne

Kotlety rybne z warzywami - składniki

  • 500 g rozmrożonego filetu z mintaja
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotlecików

Jak zrobić kotleciki rybne z warzywami?

  • Filet z mintaja zmiksuj blenderem.
  • Cebulę obierz i pokrój.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Dodaj marchewki i pietruszkę, smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wystudzone warzywa, kaszę mannę, jajka i przyprawy dokładnie wymieszaj z rozdrobnioną rybą.
  • Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
  • Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
kotleciki rybne



poniedziałek, lutego 11, 2019

Tort bezowy Dacquoise / Dakłas

Tort bezowy Dacquoise / Dakłas

Tort bezowy Dacquoise to deser wywodzący się z Francji. Dakłas składa się z chrupiących z zewnątrz, a piankowych w środku bez, które przekłada się pysznym kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone, masy kajmakowej, daktyli i orzechów włoskich. Całość dopełnia gorzkie kakao, którym oprósza się tort tuż przed podaniem. Brzmi pysznie prawda? Tort Dakłas prezentuje się niezwykle efektownie, jeszcze lepiej smakuje i jest prosty do wykonania. I choć wiele osób boi się przygotowywania bez - zupełnie niepotrzebnie. Gwarancją udanej bezy jest dobre ubicie białek i odpowiednie jej wysuszenie, ale to naprawdę nic trudnego. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Bardzo polecam ten przepis. :)

tort bezowy
Dakłas

Tort bezowy Dakłas - składniki na bezę:

  • 6 białek jaj
  • 300 g cukru
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich


Tort Dakłas - składniki na krem:

  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej
  • dodatkowo: gorzkie kakao + cukier puder od oprószenia tortu

Jak zrobić tort bezowy Dakłas?

  • Białka ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli, by łatwiej się ubijały.
  • Kiedy białka staną się sztywne, dodawaj do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Masa musi być lśniąca i sztywna, tj. po przeciągnięciu po niej palcem, powinien pozostać trwały ślad. Ponadto po obróceniu miski do górny dnem, białka powinny się w niej trzymać, a nie wypływać.
  • Daktyle i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, możesz to zrobić przy pomocy blendera. Delikatnie wmieszaj je w ubite białka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na obu papierach narysuj okrąg o średnicy 22 cm, przełóż papiery na blachy i wypełnij oba okręgi masą bezową. Możesz też, wedle uznania, odrysować kwadraty lub prostokąty. Wybór należy do Ciebie. :)
  • Gotowe blachy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza. Bezy piecz przez 90 minut. By obie bezy równomiernie się upiekły, po upływie 60 minut, zamień blaszki miejscami. Gotowe bezy powinny być lekko zarumienione i chrupkie. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl jego drzwi i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  • Czas przygotować krem. Daktyle i orzechy włoskie posiekaj na drobno. W jednej misce wymieszaj ze sobą mascarpone i masę kajmakową. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę.
  • Ubitą śmietanę dodaj do mascarpone z kajmakiem - wymieszaj. Dodaj daktyle i orzechy włoskie, i ponownie wymieszaj.
  • Na jeden blat bezowy wyłóż krem i przykryj go drugim blatem bezowym. Całość oprósz gorzkim kakao wymieszanym z cukrem pudrem. 
Smacznego!
Dacquoise
Przepis na tort bezowy Dacquoise / Dakłas pochodzi ze strony wilkuchnia.pl.

niedziela, lutego 10, 2019

Pieczeń z łopatki wieprzowej z pomidorową glazurą

Pieczeń z łopatki wieprzowej z pomidorową glazurą

Pieczeń wieprzowa doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz ją przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kanapki. To sprawdzony przepis, który nikomu nie powinien przysporzyć żadnych problemów. Prosto, tanio i pysznie. :)

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń z łopatki wieprzowej - składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kajzerki namoczone w mleku i dobrze odciśnięte
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Składniki na glazurę:

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową?

  • Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Zmiel mięso wraz z kajzerkami.
  • Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, jajka, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do masy mięsnej, wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10cm wyłóż papierem do pieczenia. Do keksówki przełóż masę mięsną i rozłóż ją równomiernie. 
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 85-90 minut.
  • Składniki glazury dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia, wyjmij pieczeń z piekarnika i posmaruj jej wierzch pomidorową glazurą. Mięso ponownie włóż do piekarnika i piecz do upływu wyżej wskazanego czasu. 
Smacznego!
pieczeń z łopatki wieprzowe
Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową pochodzi ze strony smaker.pl.
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger