Jeśli masz w domu nadmiar jabłek i ochotę na coś słodkiego, zrób jabłka pod kruszonką. Ten banalnie prosty w przygotowaniu deser jest naprawdę przepyszny. Duża ilość jabłek z dodatkiem cynamonu i waniliowa kruszonka to bardzo udane połączenie. Polecam! :)
Jabłka pod kruszonką - składniki:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka pod kruszonką - składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ziarenka wanilii lub aromat waniliowy
Jak zrobić jabłka pod kruszonką?
- Deser rozpocznij od przygotowania kruszonki.
- Mąkę, cukier, masło i ziarenka wanilii lub aromat waniliowy umieść w miseczce i rozetrzyj w dłoniach. Składniki powinny dobrze się ze sobą połączyć i przypominać w swej strukturze mokry piasek. Na czas przygotowywania jabłek, kruszonkę włóż do lodówki.
- Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Każda ćwiartkę pokrój jeszcze na 4 części. Jabłka umieść w misce, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem. Jabłka z cynamonem rozłóż równomiernie w formie, ułóż rodzynki, a całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Formę z deserem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.