sobota, 9 lutego 2019

Bananowe placuszki

Prosty przepis na pyszne i szybkie placki bananowe idealne na śniadanie dla dzieci, choć zapewniam, że nie jeden dorosły nie będzie mógł się od nich oderwać. To doskonały sposób na spożytkowanie dojrzałych bananów. Bananowe placuszki śniadaniowe doskonale smakują z cukrem pudrem, konfiturą czy miodem. Polecam!

placki bananowe

Placuszki bananowe - składniki

  • 3 niewielkie, dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki bananowe?

  • Banany rozgnieć widelcem na papkę i przełóż je do miski.
  • Dodaj jajka i mleko - wymieszaj.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Krótko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Rozgrzej patelnię i, przy pomocy pędzelka, posmaruj ją olejem.
  • Na patelnię kładź po 1 łyżce masy bananowej i formuj niewielkie placuszki.
  • Smaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz