Chleb na drożdżach na bazie mąki pszennej i orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika. Domowy chleb pszenno-orkiszowy z przyjemnie chrupiącą skórką jest prosty w przygotowaniu i smakuje naprawdę wybornie. No i ten zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia... :)
Chleb pszenno-orkiszowy - składniki:
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki orkiszowej
- 35 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 75 g ziaren słonecznika
- dodatkowo: garść słonecznika do posypania na wierzch chleba
Jak zrobić chleb pszenno-orkiszowy?
- W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, pół szklanki mleka i 1 łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp obie mąki, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek, sól, słonecznik i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe pół szklanki mleka.
- Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw, na około 45 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wyjmij z miski, krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut.
- Po upływie tego czasu, posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami słonecznika.
- Formę keksową z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
- Gotowy chleb wyjmij z blaszki i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz