środa, 27 lutego 2019

Chleb pszenno-orkiszowy

Chleb na drożdżach na bazie mąki pszennej i orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika. Domowy chleb pszenno-orkiszowy z przyjemnie chrupiącą skórką jest prosty w przygotowaniu i smakuje naprawdę wybornie. No i ten zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia... :)

chleb pszenno-orkiszowy

chleb z mąką orkiszową


Chleb pszenno-orkiszowy - składniki:

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g ziaren słonecznika 
  • dodatkowo: garść słonecznika do posypania na wierzch chleba


Jak zrobić chleb pszenno-orkiszowy?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, pół szklanki mleka i 1 łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp obie mąki, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek, sól, słonecznik i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe pół szklanki mleka.
  • Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw, na około 45 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyjmij z miski, krótko zagnieć i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut.
  • Po upływie tego czasu, posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami słonecznika.
  • Formę keksową z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.
  • Gotowy chleb wyjmij z blaszki i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!
chleb pszenno-orkiszowy ze słonecznikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz