wtorek, 26 lutego 2019

Focaccia z cebulą

Pyszne drożdżowe ciasto, przesmażona cebulka i duża ilość aromatycznych przypraw to naprawdę smakowite połączenie. Ciasto na focaccię przygotowuje się tak samo, jak na pizzę, jednak jest ono grubsze i bardziej pulchne. Focaccia to świetny pomysł na sytą przekąskę. :)

focaccia z cebulą












Focaccia z cebulą - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Focaccia z cebulą - składniki na farsz:

  • 0,5 kg cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka ostra, papryka słodka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić focaccię z cebulą?

  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1/3 szklanki wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, oliwę, sól i zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo pozostałą wodę.
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 45 minut, do wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do miękkości. Przesmażoną cebulę odstaw do ostygnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm. Nałóż cebulę i oprósz ją solą, pieprzem i ziołami.
  • Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
Smacznego!
chlebek z cebulą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz