Gulasz meksykański z papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą i dużą ilością aromatycznych przypraw to świetny pomysł na pyszny i bardzo pożywny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, rozgrzewające i lekko pikantne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Polecam. :)
Gulasz po meksykańsku - składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 cebule
- 6-8 ząbków czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- pół szklanki wody
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, suszona kolendra, pieprz cayenne
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić gulasz po meksykańsku?
- Mięso oczyść i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, a po chwili cebulę i ząbki czosnku.
- Mięso z cebulą i czosnkiem smaż przez kilka minut, następnie przełóż je do garnka i dodaj pomidory w puszce, wodę i przyprawy. Gulasz duś kilkadziesiąt minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
- Dodaj paprykę, gotuj jeszcze przez około 15-20 minut.
- Dodaj ketchup, czerwoną fasolę i kukurydzę, gotuj jeszcze chwilę, aż sos stanie się gęsty, a mięso będzie całkowicie miękkie.
- Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dopraw gulasz do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz