niedziela, 17 lutego 2019

Gulasz po meksykańsku

Gulasz meksykański z papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą i dużą ilością aromatycznych przypraw to świetny pomysł na pyszny i bardzo pożywny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, rozgrzewające i lekko pikantne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Polecam. :)

gulasz meksykański

Gulasz po meksykańsku - składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • pół szklanki wody
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, suszona kolendra, pieprz cayenne
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić gulasz po meksykańsku?

  • Mięso oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, a po chwili cebulę i ząbki czosnku.
  • Mięso z cebulą i czosnkiem smaż przez kilka minut, następnie przełóż je do garnka i dodaj pomidory w puszce, wodę i przyprawy. Gulasz duś kilkadziesiąt minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
  • Dodaj paprykę, gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. 
  • Dodaj ketchup, czerwoną fasolę i kukurydzę, gotuj jeszcze chwilę, aż sos stanie się gęsty, a mięso będzie całkowicie miękkie. 
  • Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dopraw gulasz do smaku.
Smacznego!
gulasz po meksykańsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz