wtorek, 19 lutego 2019

Jabłka pod waniliową kruszonką

Jeśli masz w domu nadmiar jabłek i ochotę na coś słodkiego, zrób jabłka pod kruszonką. Ten banalnie prosty w przygotowaniu deser jest naprawdę przepyszny. Duża ilość jabłek z dodatkiem cynamonu i waniliowa kruszonka to bardzo udane połączenie. Polecam! :)

jabłka pod kruszonką
jabłka pod waniliową kruszonką

Jabłka pod kruszonką - składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka pod kruszonką - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ziarenka wanilii lub aromat waniliowy


Jak zrobić jabłka pod kruszonką?

  • Deser rozpocznij od przygotowania kruszonki. 
  • Mąkę, cukier, masło i ziarenka wanilii lub aromat waniliowy umieść w miseczce i rozetrzyj w dłoniach. Składniki powinny dobrze się ze sobą połączyć i przypominać w swej strukturze mokry piasek. Na czas przygotowywania jabłek, kruszonkę włóż do lodówki.
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Każda ćwiartkę pokrój jeszcze na 4 części. Jabłka umieść w misce, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem. Jabłka z cynamonem rozłóż równomiernie w formie, ułóż rodzynki, a całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Formę z deserem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Smacznego!
jabłka z kruszonką

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pyszne, tanie i proste w przygotowaniu. Czasem jeszcze dorzucam maliny lub jeżyny. :)

      Usuń
  2. Pyszny, szybki i taki prosty przepis :) a ile przyjemności dostarcza

    OdpowiedzUsuń