Puszysta i bardzo szybka w przygotowaniu kisielowa babka cytrynowa z otartą skórką z cytryny i mlekiem, dzięki któremu ciasto ma wyjątkowy i ciekawy smak. To przepyszny i bardzo prosty przepis na babkę. Polecam! :)
Babka cytrynowa z kisielem - składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 kisiele cytrynowe (proszek - 3x40 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 100 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 250 ml mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
Jak zrobić kisielową babkę cytrynową?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kisielami.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę. By lepiej się ubijały, możesz do nich dodać szczyptę soli.
- Żółtka zmiksuj z roztopionym masłem, cukrem i mlekiem.
- Do masy z żółtkami dodaj mąkę przesianą z kisielami i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
- Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Ciasto przełóż do formy i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 45-50 minut.
- Po upieczeniu, uchyl lekko drzwi piekarnika, i pozostaw babkę do wystygnięcia.
- Babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego!
Pomysł na kisielową babkę cytrynową pochodzi ze strony ilovebake.pl.
Ma piękny, cytrynowy kolor :)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo ładnie wygląda i jest naprawdę pyszna ;)
Usuń