niedziela, 3 lutego 2019

Kisielowa babka cytrynowa

Puszysta i bardzo szybka w przygotowaniu kisielowa babka cytrynowa z otartą skórką z cytryny i mlekiem, dzięki któremu ciasto ma wyjątkowy i ciekawy smak. To przepyszny i bardzo prosty przepis na babkę. Polecam! :)

babka cytrynowa z kisielem

Babka cytrynowa z kisielem - składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 kisiele cytrynowe (proszek - 3x40 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jak zrobić kisielową babkę cytrynową?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kisielami.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę. By lepiej się ubijały, możesz do nich dodać szczyptę soli. 
  • Żółtka zmiksuj z roztopionym masłem, cukrem i mlekiem. 
  • Do masy z żółtkami dodaj mąkę przesianą z kisielami i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
  • Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. 
  • Ciasto przełóż do formy i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 45-50 minut.
  • Po upieczeniu, uchyl lekko drzwi piekarnika, i pozostaw babkę do wystygnięcia.
  • Babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego!
kisielowa babka cytrynowa
Pomysł na kisielową babkę cytrynową pochodzi ze strony ilovebake.pl.

2 komentarze: