Pyszny, lekki, orzeźwiający deser bez pieczenia z dodatkiem jogurtu truskawkowego, mleka zagęszczonego niesłodzonego i konfitury truskawkowej. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu ze względu na 2 warstwy, które muszą zastygnąć. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego i piankowego - przygotuj kostkę truskawkowo-jogurtową.
Składniki na spód:
- około 20 sztuk herbatników kakaowych
Składniki na masę jogurtową:
- 1200 g jogurtu truskawkowego
- 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml wrzątku
- 16 sztuk podłużnych biszkoptów
- 150 g konfitury truskawkowej
- składniki na poncz: 3 łyżki wody wymieszanej z 0,5 łyżki soku z cytryny
Składniki na piankę:
- 1 litr niesłodzonego mleka zagęszczonego (w temperaturze pokojowej!)
- 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
- 250 ml wrzątku
Składniki na wierzch:
- 100 g białej czekolady
- 150 g konfitury truskawkowej
Jak zrobić kostkę jogurtowo-truskawkową?
- Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż herbatniki kakaowe.
- Dwie i pół paczki galaretki oraz 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj, by żelatyna nie osadziła się na ściankach i dnie naczynia.
- Jogurty przełóż do miski.
- Do rozpuszczonych i ostudzonych galaretek dodaj 3 łyżki jogurtu i wymieszaj.
- Galaretki jednym, szybkim ruchem przelej do miski z jogurtami i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach - tylko do połączenia się składników.
- Jogurtową masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Będzie to trwało około 30 - 40 minut.
- Masę jogurtową wyłóż na herbatniki, wyrównaj ich powierzchnię i włóż do lodówki, do całkowitego stężenia.
- Na warstwie jogurtowej ułóż podłużne biszkopty.
- Wolne miejsca między biszkoptami wypełnij konfiturą truskawkową.
- Przy pomocy pędzelka, posmaruj wierzch biszkoptów ponczem.
- Teraz zabierz się za przygotowanie pianki. Pozostałe 2,5 paczki galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj.
- Mleko zagęszczone przelej do miski i spieniaj na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty.
- Do ostudzonej galaretki dodaj 5 łyżek mleka zagęszczonego i wymieszaj.
- Galaretkę przelej do miski ze spienionym mlekiem i zmiksuj do połączenia się składników.
- Masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Będzie to trwało około godziny.
- Piankę wyłóż na biszkopty. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Piankę posmaruj cienką warstwą konfitury i posyp czekoladą startą na grubych oczkach tarki.
Smacznego!
taki kolorowy i taki apetyczny :)
OdpowiedzUsuń