czwartek, 21 lutego 2019

Kostka jogurtowo-truskawkowa

Pyszny, lekki, orzeźwiający deser bez pieczenia z dodatkiem jogurtu truskawkowego, mleka zagęszczonego niesłodzonego i konfitury truskawkowej. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu ze względu na 2 warstwy, które muszą zastygnąć. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego i piankowego - przygotuj kostkę truskawkowo-jogurtową.

kostka jogurtowo-truskawkowa
ciasto truskawkowe

Składniki na spód:

  • około 20 sztuk herbatników kakaowych

Składniki na masę jogurtową:

  • 1200 g jogurtu truskawkowego
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml wrzątku
  • 16 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 150 g konfitury truskawkowej
  • składniki na poncz: 3 łyżki wody wymieszanej z 0,5 łyżki soku z cytryny

Składniki na piankę:

  • 1 litr niesłodzonego mleka zagęszczonego (w temperaturze pokojowej!)
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 250 ml wrzątku

Składniki na wierzch:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g konfitury truskawkowej


Jak zrobić kostkę jogurtowo-truskawkową?

  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż herbatniki kakaowe.
  • Dwie i pół paczki galaretki oraz 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj, by żelatyna nie osadziła się na ściankach i dnie naczynia.
  • Jogurty przełóż do miski.
  • Do rozpuszczonych i ostudzonych galaretek dodaj 3 łyżki jogurtu i wymieszaj.
  • Galaretki jednym, szybkim ruchem przelej do miski z jogurtami i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach - tylko do połączenia się składników.
  • Jogurtową masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Będzie to trwało około 30 - 40 minut. 
  • Masę jogurtową wyłóż na herbatniki, wyrównaj ich powierzchnię i włóż do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Na warstwie jogurtowej ułóż podłużne biszkopty. 
  • Wolne miejsca między biszkoptami wypełnij konfiturą truskawkową.
  • Przy pomocy pędzelka, posmaruj wierzch biszkoptów ponczem.
  • Teraz zabierz się za przygotowanie pianki. Pozostałe 2,5 paczki galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj.
  • Mleko zagęszczone przelej do miski i spieniaj na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty.
  • Do ostudzonej galaretki dodaj 5 łyżek mleka zagęszczonego i wymieszaj.
  • Galaretkę przelej do miski ze spienionym mlekiem i zmiksuj do połączenia się składników.
  • Masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Będzie to trwało około godziny.
  • Piankę wyłóż na biszkopty. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
  • Piankę posmaruj cienką warstwą konfitury i posyp czekoladą startą na grubych oczkach tarki. 
Smacznego!
ciasto jogurtowo-truskawkowe
Pomysł na kostkę jogurtowo-truskawkową pochodzi ze strony zcukrempudrem.blogspot.com.

1 komentarz: