poniedziałek, 18 lutego 2019

Kotlety mielone z kaszą kuskus

To kolejna propozycja odmienionych mielonych. Tym razem do mięsa mielonego zdecydowałam się dodać kaszę kuskus i żółty ser. Dzięki tym dodatkom kotlety zyskują naprawdę ciekawy smak. Kotlety mielone z kaszą kuskus są pyszne i aromatyczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. :)

kotlety mielone z kuskus
mielone z kaszą kuskus

Kotlety mielone z kaszą kuskus - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 175-200 g kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kuskus?

  • Kaszę kuskus wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, zalej ją wrzątkiem tak, by woda była ponad kaszą około 0,5 cm. Odstaw na 5 minut do napęcznienia. Przemieszaj.
  • Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajka, cebulę, ser, musztardę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  • Z masy formuj okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz