Bardzo szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i pyszne kotlety z ryby z dodatkiem marchewki i pietruszki to świetny pomysł na obiad, w szczególności dla dzieci. Kotlety rybne w smaku przypominają odrobinę, tak lubiane przez dzieciaki paluszki rybne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Spróbujcie :)
Kotlety rybne z warzywami - składniki
- 500 g rozmrożonego filetu z mintaja
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3,5 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
- dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotlecików
Jak zrobić kotleciki rybne z warzywami?
- Filet z mintaja zmiksuj blenderem.
- Cebulę obierz i pokrój.
- Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Dodaj marchewki i pietruszkę, smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- Wystudzone warzywa, kaszę mannę, jajka i przyprawy dokładnie wymieszaj z rozdrobnioną rybą.
- Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
- Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz