środa, 13 lutego 2019

Kotlety rybne z warzywami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, mięciutkie i pyszne kotlety z ryby z dodatkiem marchewki i pietruszki to świetny pomysł na obiad, w szczególności dla dzieci. Kotlety rybne w smaku przypominają odrobinę, tak lubiane przez dzieciaki paluszki rybne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Spróbujcie :)

kotlety rybne

Kotlety rybne z warzywami - składniki

  • 500 g rozmrożonego filetu z mintaja
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtaczania kotlecików

Jak zrobić kotleciki rybne z warzywami?

  • Filet z mintaja zmiksuj blenderem.
  • Cebulę obierz i pokrój.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki lub rozdrobnij przy pomocy blendera.
  • Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, poczekaj aż się zeszkli. Dodaj marchewki i pietruszkę, smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wystudzone warzywa, kaszę mannę, jajka i przyprawy dokładnie wymieszaj z rozdrobnioną rybą.
  • Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
  • Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
kotleciki rybne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz