Bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny krem jarzynowy z dużą ilością warzyw, który skutecznie rozgrzeje i nasyci na długi czas. Krem jest gęsty, aksamitny i delikatny w smaku. :)
dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
dodatkowo do posypania: świeży koperek
Jak zrobić krem jarzynowy?
Oczyść skrzydło z indyka.
Marchewki i pietruszkę obierz i umyj.
Do garnka włóż skrzydło z indyka, marchewki i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Całość zalej wodą (około 1,5 litra) i gotuj przez około 30-35 minut.
Po tym czasie wyjmij z zupy skrzydło z indyka, warzywa i przyprawy. Mięso i warzywa odłóż na bok.
Pora umyj i pokrój na talarki.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć pora, smaż około 4 minut.
Dodaj ziemniaki i smaż około 3 minut.
Do gotującego się bulionu dodaj zawartość patelni oraz różyczki kalafiora. Gotuj około 15 minut. Jeśli chcesz, możesz odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji.
Do zupy dodaj serek topiony, sól i pieprz oraz obrane mięso ze skrzydła indyka. Gotuj jeszcze przez około 8-10 minut.
Dodaj ugotowane wcześniej marchewki i pietruszkę. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz