poniedziałek, 18 lutego 2019

Krem jarzynowy

Bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny krem jarzynowy z dużą ilością warzyw, który skutecznie rozgrzeje i nasyci na długi czas. Krem jest gęsty, aksamitny i delikatny w smaku. :)

zupa krem jarzynowa

Krem jarzynowy - składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 400 g ziemniaków
  • pół małego kalafiora lub 400 g mrożonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
  • dodatkowo do posypania: świeży koperek

Jak zrobić krem jarzynowy?

  • Oczyść skrzydło z indyka.
  • Marchewki i pietruszkę obierz i umyj.
  • Do garnka włóż skrzydło z indyka, marchewki i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Całość zalej wodą (około 1,5 litra) i gotuj przez około 30-35 minut.
  • Po tym czasie wyjmij z zupy skrzydło z indyka, warzywa i przyprawy. Mięso i warzywa odłóż na bok.
  • Pora umyj i pokrój na talarki.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć pora, smaż około 4 minut.
  • Dodaj ziemniaki i smaż około 3 minut.
  • Do gotującego się bulionu dodaj zawartość patelni oraz różyczki kalafiora. Gotuj około 15 minut. Jeśli chcesz, możesz odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji. 
  • Do zupy dodaj serek topiony, sól i pieprz oraz obrane mięso ze skrzydła indyka. Gotuj jeszcze przez około 8-10 minut. 
  • Dodaj ugotowane wcześniej marchewki i pietruszkę. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. 
  • Przed podaniem, posyp krem świeżym koperkiem.
Smacznego!
krem jarzynowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz