Pieczeń wieprzowa doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz ją przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kanapki. To sprawdzony przepis, który nikomu nie powinien przysporzyć żadnych problemów. Prosto, tanio i pysznie. :)
Pieczeń z łopatki wieprzowej - składniki:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 kajzerki namoczone w mleku i dobrze odciśnięte
- 2 jajka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 papryka czerwona
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Składniki na glazurę:
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka
Jak zrobić pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową?
- Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Zmiel mięso wraz z kajzerkami.
- Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, jajka, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Masę dokładnie wymieszaj.
- Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do masy mięsnej, wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 30x10cm wyłóż papierem do pieczenia. Do keksówki przełóż masę mięsną i rozłóż ją równomiernie.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 85-90 minut.
- Składniki glazury dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia, wyjmij pieczeń z piekarnika i posmaruj jej wierzch pomidorową glazurą. Mięso ponownie włóż do piekarnika i piecz do upływu wyżej wskazanego czasu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz