niedziela, 10 lutego 2019

Pieczeń z łopatki wieprzowej z pomidorową glazurą

Pieczeń wieprzowa doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz ją przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kanapki. To sprawdzony przepis, który nikomu nie powinien przysporzyć żadnych problemów. Prosto, tanio i pysznie. :)

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń z łopatki wieprzowej - składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 kajzerki namoczone w mleku i dobrze odciśnięte
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Składniki na glazurę:

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka

Jak zrobić pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową?

  • Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Zmiel mięso wraz z kajzerkami.
  • Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, jajka, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do masy mięsnej, wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10cm wyłóż papierem do pieczenia. Do keksówki przełóż masę mięsną i rozłóż ją równomiernie. 
  • Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 85-90 minut.
  • Składniki glazury dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia, wyjmij pieczeń z piekarnika i posmaruj jej wierzch pomidorową glazurą. Mięso ponownie włóż do piekarnika i piecz do upływu wyżej wskazanego czasu. 
Smacznego!
pieczeń z łopatki wieprzowe
Pomysł na pieczeń z łopatki wieprzowej z glazurą pomidorową pochodzi ze strony smaker.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz