Długo by można się rozwodzić nad smakiem tych placuszków, ale lepiej od razu pędzić do kuchni i zabrać się za ich przygotowanie, by samemu przekonać się jak wyśmienicie smakują. Zresztą składniki mówią same za siebie - kwaśne maliny i słodka czekolada to jedno z pyszniejszych połączeń. Doskonałe na śniadanie, na kolację, na deser czy przekąskę. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. :)
Placuszki z malinami i czekoladą - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 6 kostek mlecznej czekolady
- szklanka świeżych lub mrożonych malin
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić placuszki z malinami i czekoladą?
- Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, dodaj jajka i mleko. Wszystkie składniki krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj czekoladę. Ciasto dokładnie wymieszaj.
- Maliny dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
- Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, formując placuszki. Placuszki smaż z obu stron do ładnego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz