czwartek, 28 lutego 2019

Placuszki z malinami i czekoladą

Długo by można się rozwodzić nad smakiem tych placuszków, ale lepiej od razu pędzić do kuchni i zabrać się za ich przygotowanie, by samemu przekonać się jak wyśmienicie smakują. Zresztą składniki mówią same za siebie - kwaśne maliny i słodka czekolada to jedno z pyszniejszych połączeń. Doskonałe na śniadanie, na kolację, na deser czy przekąskę. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. :)


placuszki z malinami i czekoladą

placuszki z czekoladą i malinami

Placuszki z malinami i czekoladą - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placuszki z malinami i czekoladą?

  • Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, dodaj jajka i mleko. Wszystkie składniki krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj czekoladę. Ciasto dokładnie wymieszaj.
  • Maliny dodaj do ciasta i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Jeśli używasz mrożonych malin, nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  • Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, formując placuszki. Placuszki smaż z obu stron do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
placuszki z malinami i mleczną czekoladą
placuszki z mleczną czekoladą i malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz