Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad lub pożywną kolację. Mocno pomidorowe danie z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, wędzonego boczku, cukinii i czerwonej papryki. Jeśli uwielbiasz makarony i gęste, aromatyczne sosy - ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki
- 500 g makaronu penne
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, suszony czosnek
Jak zrobić pomidorową zapiekanką makaronową z mięsem mielonym?
- Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę.
- Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Przesmaż cebulę z boczkiem.
- Dodaj mielone mięso, sól, pieprz i smaż przez około 10 minut.
- Dodaj paprykę i cukinię. Smaż około 7 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj. Duś sos przez około 10 minut.
- Sos pomidorowy z mięsem wlej do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim makaron z sosem.
- Zapiekankę makaronową zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ser się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz