piątek, 8 lutego 2019

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na obiad lub pożywną kolację. Mocno pomidorowe danie z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego, wędzonego boczku, cukinii i czerwonej papryki. Jeśli uwielbiasz  makarony i gęste, aromatyczne sosy - ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki


  • 500 g makaronu penne
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, suszony czosnek

Jak zrobić pomidorową zapiekanką makaronową z mięsem mielonym?

  • Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. 
  • Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Przesmaż cebulę z boczkiem.
  • Dodaj mielone mięso, sól, pieprz i smaż przez około 10 minut. 
  • Dodaj paprykę i cukinię. Smaż około 7 minut.
  • Dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i suszony czosnek. Dokładnie wymieszaj. Duś sos przez około 10 minut. 
  • Sos pomidorowy z mięsem wlej do naczynia żaroodpornego z makaronem i wymieszaj.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim makaron z sosem. 
  • Zapiekankę makaronową zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
makaronowa zapiekanka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz