sobota, 2 lutego 2019

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Aromatyczne, kremowe risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem zachwyca nie tylko swym pięknym wyglądem. Risotto z kurczakiem to przepyszne i tanie danie, które przygotowuje się naprawdę ekspresowo. To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację. :)

risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

  • 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka (około 300-400 g)
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, tymianek
  • dodatkowo: 20 g masła (około 2 łyżki)


Jak zrobić kremowe risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem?

  • Filet z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • W garnku lub na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż kilka minut, aż ładnie się zeszkli.
  • Dodaj pokrojone mięso i smaż około 3 minut. 
  • Dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy i smaż na niewielkim ogniu około 5 minut.
  • Wsyp suchy ryż i dodaj około 250 ml bulionu warzywnego. Uwaga! Pozostały bulion należy dolewać stopniowo, w miarę odparowywania i wchłaniania płynu przez ryż. Risotto gotuj na wolnym ogniu i bez przykrycia, często mieszając zawartość garnka lub patelni.
  • Risotto gotuj do miękkości składników i uzyskania kremowej konsystencji.
  • Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dodaj jeszcze odrobinę przypraw.
  • Po ugotowaniu, zdejmij naczynie z palnika, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Smacznego!
risotto z kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz