Jeśli masz dość tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka i zwykłych mielonych, zrób roladki z kurczaka faszerowane mielonym, to naprawdę bardzo udane i smakowite połączenie. Roladki panierowałam w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, co dodatkowo wzbogaciło ich smak. Polecam :)
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym - składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka (około 1 kilogram)
- 500 g mięsa mielonego
- 5 jajek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, rozmaryn, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: płatki kukurydziane i olej do smażenia
Jak zrobić roladki z kurczaka z mięsem mielonym?
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, paprykę słodką, suszony czosnek, tymianek i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj.
- Każdego fileta oczyść i rozetnij wzdłuż, nie przecinając go jednak do końca.
- Filety rozbij tłuczkiem, formując kształt kwadrata. Mięso oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
- Na rozbitych filetach rozłóż mięso mielone i formuj roladki. Mięso staraj się ciasno zwijać.
- Roztrzep 3 jajka.
- Przy pomocy wałka do ciasta lub blendera, rozdrobnij płatki kukurydziane.
- Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki na dość niskiej mocy palnika, do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz