środa, 27 lutego 2019

Roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym

Jeśli masz dość tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka i zwykłych mielonych, zrób roladki z kurczaka faszerowane mielonym, to naprawdę bardzo udane i smakowite połączenie. Roladki panierowałam w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, co dodatkowo wzbogaciło ich smak. Polecam :)

roladki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym





roladki z kurczaka z mięsem mielonym

Roladki z kurczaka z mięsem mielonym - składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka (około 1 kilogram)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, tymianek, rozmaryn, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: płatki kukurydziane i olej do smażenia

Jak zrobić roladki z kurczaka z mięsem mielonym?

  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, paprykę słodką, suszony czosnek, tymianek i rozmaryn. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Każdego fileta oczyść i rozetnij wzdłuż, nie przecinając go jednak do końca. 
  • Filety rozbij tłuczkiem, formując kształt kwadrata. Mięso oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Na rozbitych filetach rozłóż mięso mielone i formuj roladki. Mięso staraj się ciasno zwijać.
  • Roztrzep 3 jajka.
  • Przy pomocy wałka do ciasta lub blendera, rozdrobnij płatki kukurydziane. 
  • Roladki obtaczaj w jajku, a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki na dość niskiej mocy palnika, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
kotlety z kurczaka z mielonym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz