Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo to prawdziwa gratka dla łasuchów! Czarno-biały, idealnie kremowy, rozpływający się w ustach sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem kremówki, serka mascarpone i Oreo, który doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Szybki i prosty w przygotowaniu, i bardzo smakowity. :)
Sernik z Oreo - składniki na spód:
- 200 g ciastek typu markizy
- 110 g rozpuszczonego masła
Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo - składniki na masę:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 180 g cukru pudru
- 330 g śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g - 16 sztuk)
- na wierzch: starta gorzka czekolada
Jak zrobić sernik Oreo?
- Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą.
- Markizy drobno rozkrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
- Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy, dobrze dociśnij i odstaw do lodówki.
- Żelatynę przełóż do miseczki, zalej 6-7 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
- Ser wymieszaj z cukrem pudrem.
- W międzyczasie rozpuść żelatynę. Uważaj jednak, by jej nie zagotować, ponieważ spowoduje to osłabienie, a nawet utratę żelujących właściwości.
- Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Miksując masę serową, powoli i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- W osobnej misce ubij na sztywny krem mascarpone ze śmietaną kremówką. Delikatnie wmieszaj go do masy serowej.
- Ciasteczka Oreo pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy sernikowej.
- Powstałą masą wylej na ciasteczkowy spód.
- Wierzch sernika posyp startą gorzką czekoladą.
- Ciasto włóż na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
jak słodko!:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) zapisuję sobie przepis! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuń