piątek, 15 lutego 2019

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo to prawdziwa gratka dla łasuchów! Czarno-biały, idealnie kremowy, rozpływający się w ustach sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem kremówki, serka mascarpone i Oreo, który doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Szybki i prosty w przygotowaniu, i bardzo smakowity. :)

sernik Oreo
sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik z Oreo - składniki na spód:

  • 200 g ciastek typu markizy
  • 110 g rozpuszczonego masła

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo - składniki na masę:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 180 g cukru pudru
  • 330 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g - 16 sztuk)
  • na wierzch: starta gorzka czekolada

Jak zrobić sernik Oreo?

  • Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą.
  • Markizy drobno rozkrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
  • Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy, dobrze dociśnij i odstaw do lodówki.
  • Żelatynę przełóż do miseczki, zalej 6-7 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
  • Ser wymieszaj z cukrem pudrem.
  • W międzyczasie rozpuść żelatynę. Uważaj jednak, by jej nie zagotować, ponieważ spowoduje to osłabienie, a nawet utratę żelujących właściwości.
  • Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Miksując masę serową, powoli i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • W osobnej misce ubij na sztywny krem mascarpone ze śmietaną kremówką. Delikatnie wmieszaj go do masy serowej.
  • Ciasteczka Oreo pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy sernikowej.
  • Powstałą masą wylej na ciasteczkowy spód.
  • Wierzch sernika posyp startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto włóż na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
sernik na zimno Oreo
sernik z ciasteczkami Oreo

3 komentarze: