Delikatny, puszysty, lekko waniliowy sernik na kruchym spodzie z polewą kajmakową. Słodycz masy krówkowej doskonale współgra ze smakiem sernika. Sernik nie pęka i równo się piecze, a z jego przygotowaniem nie powinniście mieć żadnych problemów. Ciasto najlepiej upiec dzień przed podaniem, by mógł postać kilka godzin w lodówce - wtedy smakuje jeszcze lepiej! Polecam. :)
Kruche ciasto - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa - składniki:
- 1 kg sera z wiaderka lub 2-krotnie mielonego
- 10 jajek
- 1 3/4 szklanki cukru pudru
- 330 g śmietany 30 %
- 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
- torebka cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- dodatkowo na polewę: 250 g masy kajmakowej
Jak zrobić kruche ciasto?
- Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem.
- Kruche ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
Jak zrobić masę sernikową?
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
- Białka ubij na sztywno. By lepiej i szybciej się ubiły, dodaj do nich szczyptę soli.
- Śmietanę ubij na sztywno.
- Ser przełóż do dużej miski lub garnka i dodaj do niego utarte z cukrami żółtka, budynie i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
- Następnie dodaj ubitą śmietanę - delikatnie wmieszaj ją w masę.
- Teraz dodaj ubite białka, również delikatnie wmieszaj je w masę.
- Na podpieczone ciasto wylej masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
- Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
- Po ostudzeniu, posmaruj sernik masą kajmakową. By kajmak lepiej się rozsmarowywał, możesz go wcześniej odrobinę podgrzać.
Smacznego!
Sernik wyszedł idealnie, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam :)
OdpowiedzUsuń