Drobiowe kotlety siekane z brokułem z dodatkiem żółtego sera, czosnku i musztardy to rodzaj mięsnych placuszków, które doskonale sprawdzą się w roli obiadu czy kolacji. Kotlety z kurczakiem i brokułem są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Warto spróbować. :)
Siekane kotlety drobiowe z brokułem - składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
- 1 brokuł
- 125 g sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z brokułem?
- Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru. Na wrzątek wrzuć różyczki brokuła i gotuj około 6 -7 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Brokuła odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój go na niewielkie kawałki.
- Piersi oczyść i pokrój w niewielką kostkę.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Do miski wbij jajka, dodaj czosnek, mąkę ziemniaczaną, musztardę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
- Do masy jajecznej dodaj pokrojone piersi z kurczaka, brokuła i ser. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka posmaruj ją niewielką ilością oleju.
- Na blachę nakładaj łyżką porcje ciasta, formując niewielkie kotleciki.
- Blachę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie, przekręć kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz